Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική οικονομία


Αγαπητοί σύνεδροι καλημέρα σας,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος  και ευχαριστημένος ως ενεργός πολίτης και μέλος της ΠΕΣΚΟ, γιατί καταφέραμε  να φθάσουμε στην διοργάνωση του 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ για την Κοινωνική Οικονομία με αποκλειστικό οργανωτή τη Κοινωνία των Πολιτών. Η διοργάνωση  δε αυτή του συνεδρίου μας, αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί διεξάγεται σε χρόνο στον οποίο η οικονομική, κοινωνική και  πολιτική κρίση της πατρίδας μας, βρίσκονται στο ύψιστο σημείο και έτσι οι αξίες και τα οφέλη  των εφαρμογών της Κοινωνικής Οικονομίας είναι επίκαιρα όσο ποτέ και  θα πρέπει να έχουν  την μέγιστη εφαρμογή και  απορροφητικότητα, οι προτάσεις και οι δράσεις που θα ακουστούν στις εργασίες του Συνεδρίου. Τώρα όμως που την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία  προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε  όλοι μαζί και καθένας χωριστά, φοβάμαι με αιχμή του δόρατος τη Δημόσια Διοίκηση θα προσπαθήσουμε όλοι μας να αποκομίσουμε ίδιο όφελος και σε βραχύ χρονικό αντί να πλησιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 10% παραγωγής προϊόντος, να μηδενίσουμε και το 1% που παράγεται σήμερα.

Μας δίδεται λοιπόν η ευκαιρία μέσα από αυτό το δικό μας Συνέδριο να διαφυλάξουμε την αξία και τα οφέλη της Κοινωνικής Οικονομίας, εκδίδοντας έναν τύπου ΟΔΗΓΟ υλοποίησης δράσεων και κανόνων , στηριζόμενο αποκλειστικά στις εισηγήσεις και στα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Η δική μου λοιπόν εισήγηση θα στηριχθεί βασικά στη δράση μίας οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία αναδεικνύει μέσα από υλοποίηση ενός προγράμματος  ιστορικά μνημεία του τόπου μας..
Η φιλοσοφία, ο σκοπός και οι στόχοι της οργάνωσής μας, βάσει και του καταστατικού μας,  είναι η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ποιανού περιβάλλοντος όμως, του φυσικού, αστικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς.
Στα δώδεκα λοιπόν χρόνια της ύπαρξης μας, η κυριότερη δράση μας με το μεγαλύτερο προστιθέμενο όφελος στη κοινωνία, και μέσα στους σκοπούς και στους στόχους μας, ήταν  αυτή η προσπάθεια μας για  την ανάδειξης του «ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ των  ΦΘΙΩΤΊΔΩΝ ΘΗΒΩΝ». Οι ενεργοί πολίτες λοιπόν και η οργανωμένη  Κοινωνία των Πολιτών όταν επιχειρούν, στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, παράγουν έργο και υπηρεσίες. Εξ άλλου τι είναι Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα η παραγωγή προϊόντος ή υπηρεσιών από τους πολίτες.


Και πως έγινε αυτή η ανάμειξη ή όσμωση της οργάνωσής μας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την ανακοίνωση από  το υπουργείο εργασίας την εκπόνηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο οποίο μπορούσαν να είναι δικαιούχοι και σύλλογοι όπως ο δικός μας, στόχος των προγραμμάτων αυτών ήταν η μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 30 ετών. Θεωρήσαμε πως για μας και το στόχο μας ήταν η καλύτερη ευκαιρία, ανασκουμπωθήκαμε και μετά από αλλεπάλληλες επαφές με το Αρχαιολογικό  Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, τους αρμοδίους στο υπουργείο εργασίας, αφού εξασφαλίσαμε την πιστοποίηση σαν οργάνωση, με την τεχνική στήριξη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ αλλά και πολλή δουλειά πάνω σε ένα αντικείμενο πρωτόγνωρο για εμάς, καταφέραμε και καταθέσαμε την πρότασή μας για την αποκάλυψη του κοίλου του ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ, στην αρμόδια αρχή του υπουργείου εργασίας.
Αργότερα πληροφορηθήκαμε πως η πρότασή μας εγκρίθηκε. Δεν θα αναφερθούμε στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο της δημόσιας διοίκησης, ούτε στις νεφελώδεις σχέσεις υπουργείων και υπηρεσιών θεωρώντας αυτές κοινό σε όλους μας τόπο και επειδή σήμερα είναι μέρα προτάσεων και δράσεων   για όλους μας, δεν θα αναφερθώ σ΄ αυτά  τα προβλήματα αλλά κάποτε πρέπει να τα βγάλουμε κάτω από το χαλί, να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του.   Με τη σθεναρή και επίπονη  όμως προσπάθειά μας, λύσαμε όλα τα προβλήματα, νικήσαμε, πρόσκαιρα βέβαια τη γραφειοκρατία  και δουλέψαμε  μαζί με κάποια φωτεινά μυαλά της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Πολιτισμού την επόμενη χρονιά, για την προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου.
Η ουσία λοιπόν είναι πως στις 23/04/2012 μια ομάδα από 76 νέα παιδιά ως επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, βρέθηκαν στο χώρο του θεάτρου έτοιμοι για επτά μήνες  να δεχθούν τις οδηγίες των καθ’ ύλη αρμόδιων επιστημόνων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, για την ανάδειξη του κοίλου του ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ.
Μετά από μία μεγάλη και υποδειγματική εθελοντική προσπάθεια του Δ.Σ των μελών και φίλων της Εν Δράσει, διαχείρισης αυτών των νέων παιδιών, μέσα από ένα απέραντο γραφειοκρατικό κυκεώνα,  μίας παράξενης συμπεριφοράς από το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός, βέβαια να επισημάνω της Διαχειριστικής Αρχής και του προϊσταμένου αυτής Κου Νταή Παναγιώτη, στις 30/10/2012 σήμανε το τέλος των εργασιών και  χαρά μας ήταν μεγάλη για  την πλήρη αποκάλυψη του υπέροχου αυτού οστράκου, θαμμένου επί αιώνες στην πλαγιά ενός λόφου.
                Την επόμενη χρονιά, η Εν Δράσει σε συνεργασία με την ΙΓ ΕΠΚΑ, την  7η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το ΑΙΘΣ έχοντας πλέον αποκομίσει αρκετές εμπειρίες, εντάξαμε ξανά το αρχαίο θέατρο ΦΘΙΩΤΊΔΩΝ ΘΗΒΩΝ με 27 εργάτες και τρεις αρχαιολόγους , όπως   τη φύλαξη και ανάδειξη  όλων των Αρχαιοτήτων του Ν. Μαγνησίας, στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για πέντε αυτή τη φορά μήνες, συνεχίζοντας το ανασκαφικό έργο για την αποκάλυψη και άλλων τμημάτων του χώρου, εργασία που απέδωσε σημαντικούς καρπούς.

Το θέατρο ήταν πλέον έτοιμο για το επόμενο βήμα, τη μελέτη αναστύλωσης του, κάτι που ανέλαβε η ΑΜΚΕ  «Διάζωμα» του Κου Μπένου, μία οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών την οποία  έφερε σε πέρας αρκετά σύντομα και με υποδειγματική πληρότητα, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2016 στο Μέγαρο Μουσικής.
Την ανάδειξη λοιπόν της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της  κοινωνικής οικονομίας, την έκανε πράξη η οργάνωσή μας, αφού με κόπο και τη συνδρομή του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ εξασφάλισε τη Διαχειριστική Επάρκεια με τους απαράδεκτους κανόνες πιστοποίησης ως φορέας υλοποίησης έργου,  μέσω ενός εγκεκριμένου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ανέδειξε το αρχαίο θέατρο  ΦΘΙΩΤΊΔΩΝ ΘΗΒΩΝ 3000 θέσεων μία μικρή Επίδαυρο δηλαδή , η οποία ήταν κρυμμένη κοιμώμενη στην πλαγιά ενός λόφου, αλλά και τα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία όλης της Μαγνησίας.
Τι γινόταν και συνεχίζεται να γίνεται σήμερα με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στίβαξη των νέων επιστημόνων στους διαδρόμους των Δήμων για να βγάζουν φωτοτυπίες και να εκτελούν καθήκοντα κλητήρα.
Πρέπει δε να γνωρίζετε ότι  όλοι εμείς που αντιπροσωπεύουμε τη Κοινωνία των Πολιτών , είμαστε υποχρεωμένοι να πορευόμαστε πάντα  με τη ρήση του Ν. Καζαντζάκη: Να αγαπάς την ευθύνη, να λες, εγώ έχω χρέος να σώσω τη γης, άμα δεν σωθεί εγώ θα φταίω.


Καραζούπης Χρήστος - Οικονομολόγος
Πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει» και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΜΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ, μέλος του Δ.Σ της ΠΕΣΚΟ και του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου