Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ; ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΤΩΜΕΡΗ

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ;
Είναι γνωστό πλέον ότι κάθε επαγγελματίας σήμερα έχει οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο (δευτεροβάθμιο όργανο) και όλες οι δευτεροβάθμιες ενώσεις συγκροτούν τριτοβάθμιες οι οποίες εκπροσωπούν σε εθνικό επίπεδο είτε την χώρα εκτός συνόρων είτε την επαγγελματική ένωση ως κοινωνικός εταίρος στον δημόσιο διάλογο και σε συνομιλίες κατευθείαν με την πολιτεία. Ο νόμος άλλωστε από παλιά  (1712-8.7.87- Α' 115) περί εκσυγχρονισμού επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις το προβλέπει με λεπτομέρειες.
Για τις Κοιν.Σ.Επ. επιπλέον ο νόμος 4019/2011 ορίζει σαφώς και εξειδικεύει στο άρθρο 12 παρ 4 ότι … οι Κοιν.Σ.Επ. μπορούν να συμπράττουν δημιουργώντας κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς, ενώσεις και κεντρικές ενώσεις, καθώς και ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς ή ευρωπαϊκούς ομίλους.


Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν πάμπολλες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις επαγγελματιών οι οποίες εκπροσωπούν τα μέλη τους απέναντι σε διεθνείς και εθνικούς συνομιλητές, διαθέτουν κλαδικά εκπαιδευτικά κέντρα για την κατάρτιση των μελών τους και συγκροτούν και τα κλαδικά τους επιμελητήρια.
Οι Κοιν.Σ.Επ για 4η χρονιά από την ίδρυση τους στερούνται των βασικών μορφών οργάνωσης. Ακόμη ΔΕΝ έχουν οργανωθεί εκπροσωπευτικοί φορείς ανά περιφέρεια και ΔΕΝ έχει συγκροτηθεί τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης τους. Βεβαίως για Επιμελητήριο ούτε λόγος αφού η πολιτεία δεν έχει δώσει καν το θεσμικό πλαίσιο δραστηριότητας στους κοινωνικούς επιχειρηματίες.
Οι Κοιν.Σ.Επ. έως σήμερα λοιδορούνται από τους κρατικούς θεσμούς ως οι παρίες της οικονομίας σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1980 όταν οι Κοινωνικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν την λύση στην ευρωπαϊκή βιομηχανική κρίση. Άγονται και φέρονται παραμένοντας στο σκοτάδι, χωρίς γνώση και εκπαίδευση ενώ τα τεράστια κονδύλια κατασπαταλήθηκαν σε κατ’ επίφαση εκπαιδεύσεις για «στάχτη στα μάτια» των Ευρωπαίων που χρηματοδοτούσαν τόσα χρόνια από το 2007 την Δια Βίου Μάθηση.  
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά παρατηρούμε πρόσφατα διαρροές εγγράφων με δήθεν προτάσεις νεόκοπων κομματικών νομοθετών οι οποίοι διατείνονται την αφαίρεση του δικαιώματος ίδρυσης 2θμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων. Επίσης προτείνουν το επιμελητήριο να το «αφήσουμε προς το παρόν και να το ξαναδούμε στο μέλλον».
Ποιοι και γιατί ανησυχούν από την πιθανότητα να οργανωθούν οι Κοιν.Σ.Επ. για να δουν επιτέλους προκοπή;
Ποιοι είναι αυτά τα συμφέροντα που επιμένουν στην χειραγώγηση των κονδυλίων και την καθυπόταξη των Κοιν.Σ.Επ. στα κομματικά γραφεία παραμένοντας πρωτοβάθμια μόνο όργανα δηλαδή απλά Κοινωνικές επιχειρήσεις μόνες τους που για να επιβιώσουν θα περιμένουν κάποιο κομματικό ξεροκόμματο.  
Τα είδαμε και στο παρελθόν αυτά και έχουμε αποφασίσει τα τέσσερα ήδη ιδρυμένα 2βαθμια όργανα που υπάρχουν στην χώρα να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουμε σε Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Το μέλλον μας θα το χαράξουμε μόνοι και ας ανησυχούν οι γνωστοί «επιτήδειοι».

Στέλιος Κατωμέρης
Πρόεδρος Περιφερειακού Μηχανισμού Κοιν.Σ.Επ. Αττικής
μινι ποιοι ανησυχουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου