Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 29/2

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr


Δελτίο Τύπου
29 Φεβρουαρίου 2016



Πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα: 

Αυτοοργάνωση κοινωνίας πολιτών
για την κοινωνική οικονομία στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα: «Αυτοοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών για την κοινωνική οικονομία» την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού).


Η διαβούλευση έγινε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου προετοιμασίας για το «Ανοικτό συνέδριο κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία» που οργανώνουν το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, στην Αθήνα 10-12 Ιουνίου 2016 και που σκοπός του είναι η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας και η ενδυνάμωσή του ώστε να αποτελέσει «κοινωνικό εταίρο» που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την ΕΕ για τη χάραξη πολιτικών.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

Ο Bασίλης Τακτικός από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών με θέμα «Η κοινωνική οικονομία ως διέξοδος στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας» και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και των ανθρώπινων πόρων που μένουν ανενεργοί μέσα στην κρίση, προτείνοντας τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και κοινωνικών συμπράξεων σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα για τις κοινωνικές συμπράξεις τόνισε ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές οι συλλογικότητες της περιοχής, συνεταιρισμοί, κοινωφελή ιδρύματα με συμπράττοντες εταίρους, οργανισμοί της τοπικής αυτο- διοίκησης και ιδρύματα του δημοσίου. Πρόκειται δηλαδή για ένα θεσμικό εργαλείο που μπορεί να κάνει επενδύσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας εκεί που αδυνατεί το κράτος και η αγορά.



Ο Κώστας Οικονομόπουλος από την Κοινωνία 3/3 κ την Πανελλήνια Ένωση Συμπρά- ξεων Κοινωνικής Οικονομίας παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης του συνεδρίου και τις θεματικές επιτροπές που θα προετοιμάσουν τις εισηγήσεις μέσα από την προσυνεδριακή διαβούλευση που εξελίσσεται ήδη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι οι επιτροπές αυτές είναι ανοιχτές και θα συμπληρώνονται στην πορεία προς το συνέδριο και με άλλες συμμετοχές. Τέλος προσδιόρισε τομείς εφαρμογής της κοινωνικής οικονομίας όπως αγροδιατρο- φή, υγεία, περιβάλλον, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτισμός, ηθική τράπεζα, δια βίου μάθηση.


Ο Νικόλαος Gylsen Zhllima από την Ηράκλεια Ένωση Αττικής αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία της ενιαίας έκφρασης των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω του συνεδρίου για τη θεσμική αναβάθμιση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.


Και ο Τάσος Νικολαδάκης από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘‘Ανακυκλώνω στην πηγή’’ με θέμα <<Η εμπειρία της Κοιν.Σ.Επ των 170 κατοίκων της Πάτρας>> αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των κοινωνικών συνεταιρισμών και στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη ανάπτυξη του νέου θεσμού.



Ακολούθησαν διευκρινήσεις όρων, ερωτήσεις-απαντήσεις και ευρύτατος και ουσιαστικός διάλογος με συντονιστή τον Λουκά Γεωργίου από την Κοινο_Τοπία.

Πέρα από το πλήθος των ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες έγιναν παρεμβάσεις - τοποθετήσεις από τους: Γιώργο Κανέλλη Σύμβουλο και Γραμματέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας από την «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», Θεόδωρο Ντρίνια Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Πατρέων εκπρόσωπο του Κοινοτικόν, Βάσω Μαρτίνη Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Κοινο_Τοπίας, Αντώνη Βούρτση Σύμβουλο Ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Θανάση Βασιλόπουλο στελέχους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Έλλη Βαγγέλη από τη Γραμματεία του Συνεδρίου, Ράνια Χαλκιαδάκη από την Κοιν.Σ.Επ. ‘‘Ελλήνια Γη’’, Ανδρέα Σπηλιώτη εκπροσώπου της ΚοινοΤοπίας, Τάκη Νικολόπουλο και Δημήτρη Καπογιάννη συγγραφείς του βιβλίου Κοινωνική οικονομία της αλληλεγγύης ή της αγοράς; και άλλους.


Στα συμπεράσματα της εσπερίδας καταγράφηκε η προοπτική αξιοποίησης του πνευματικού εθελοντικού κεφαλαίου της περιφέρειας με την κοινωνικοποίηση της γνώσης και τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνολογίας και θεσμικής καινοτομίας καθώς η κοινωνική οικονομία είναι μια θεσμική καινοτομία για τη χώρα μας.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους:
2615.002009, Ανδρέας Σπηλιώτης (Κοινο_Τοπία)
6978.022875, Βαγγέλης Σπινθάκης (Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου