Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα: Από τη θεωρία στην πράξη



Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα: Από τη θεωρία στην πράξη

Στη δεύτερη ενότητα θα ξεκαθαρίσουμε την έννοια της κοινωνικής οικονομίας, ξεκινώντας από τις ρίζες αυτής της έννοιας που εντοπίζονται σε πολύ παλιότερες ιστορικές εποχές. Θα δώσουμε τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται ευρέως και θα παρουσιάσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του όρου για να θέσουμε το πλαίσιο κατανόησης της κοινωνικής οικονομίας ως σύγχρονη έννοια της οικονομικής και κοινωνικής επιστήμης.    

Σε αυτή την ενότητα θα εισάγουμε τους εκπαιδευόμενους σε πρακτικά ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας, μέσα από μια παγκόσμια ιστορική αναδρομή. Θα παρουσιάσουμε πώς εξελίχθηκε η κοινωνική οικονομία σε χώρες που αποτελούν μεγάλες σύγχρονες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας στην Ελλάδα, όπου μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να μιλάμε για αυτόν τον τομέα της οικονομίας σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο. 


Περνώντας σε πιο πρακτικά ζητήματα, θα παρουσιάσουμε τους τομείς εφαρμογής της κοινωνικής οικονομίας, τους συντελεστές και φορείς της, τις δομές στήριξης και τα Σύμφωνα Συνεργασίας που προϋποθέτει και τέλος τα βασικά εργαλεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.



Το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής.  Ο όρος  «αλληλέγγυα συμβουλευτική» αυτός σημαίνει την διάχυση τεχνογνωσίας και πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προς κάθε ενδιαφερόμενο που ενδιαφέρεται να ιδρύσει κοινωνική επιχείρηση ή να βρει εργασία σε κοινωνική επιχείρηση. Η διαδικασία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής θα εξυπηρετηθεί μέσω των δικτυακών τόπων του Παρατηρητηρίου και τα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης που διαθέτει και τους μέντορες που συνεργάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για αυτό το σκοπό.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου. http://www.paratiritiriokp.gr/ MAIL: info@paratiritiriokp.gr
Σε πρακτικό επίπεδο για άμεση επικοινωνία οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στους ΜΕΝΤΟΡΕΣ αλληλέγγυας συμβουλευτικής.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ
·         Χρήστος Καραζούπης  6972098613 Θεσσαλία
·         Δημήτρης Μιχαηλίδης  6998282382 Θεσσαλονίκη
·         Γιάννος Παπαϊωάννου  6940917704 Δυτική Ελλάδα
·         Κώστας Σκριάπας 6974881944 Θεσσαλία
·         Ευάγγελος Σπινθάκης 6978022875 Πελοπόννησος
·         Βασίλης Τακτικός 6989865476 Αττική
·         Σάκης Τσάγκρης 6974656023 Θεσσαλονίκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου