Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η κοινωνική οικονομία ως συμπληρωματικότητα του κράτους πρόνοιας



  Η κοινωνική οικονομία ως συμπληρωματικότητα του κράτους πρόνοιας

Η ενότητα αυτή είναι εισαγωγική. Θα παρουσιάσουμε την κοινωνική οικονομία ως καινοτόμα κοινωνική πολιτική η οποία λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις:
·         τη μείωση των τιμών και του κόστους ανταλλαγών και διαμεσολάβησης από τη μία
·         και από την άλλη τη συμπληρωματικότητα του κράτους πρόνοιας.
Η καινοτομία της κοινωνικής πολιτικής σχετικά με ζητήματα αντιμετώπισης της ανεργίας και φτώχειας δε βρίσκεται στην άμεση επιδοματική πολιτική του κράτους πρόνοιας, αλλά στην ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που δύναται να αξιοποιήσει το κοινωνικό κεφάλαιο και ανενεργούς υλικούς και ανθρώπινους πόρους.
Θα εξετάσουμε πώς μπορεί να γίνουν  αναπτυξιακές επενδύσεις και κοινωνικές υποδομές με λιγότερη χρηματοδότηση, εστιάζοντας κατ’ αρχήν στον τομέα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας.

Ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε πώς η κοινωνική οικονομία δρα συμπληρωματικά στο κράτος πρόνοιας, περνώντας από τις παθητικές επιδοματικές πολιτικές σε ενεργητικές πολιτικές στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεταφέροντας την πρόνοια από το κράτος στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον ανταγωνιστικότητας και ένα πιο δίκαιο σύστημα τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Αντλώντας από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θα επικεντρωθούμε στο ζήτημα της επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους. Αυτό που θα επισημάνουμε είναι η ιδιαίτερη σημασία της μείωσης του κόστους διαμεσολάβησης στους βασικούς παραγωγικούς τομείς της διατροφής, της υγείας και της πράσινης ανάπτυξης.
Ολοκληρώνοντας αυτήν την πρώτη ενότητα θα παρουσιάσουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ποιοτικής αλλαγής στην κοινωνική πρόνοια από την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος εκφράζει μια ολοκληρωμένη πολιτική καινοτομία κοινωνικής πολιτικής, η οποία  δεν μπορεί να είναι επιδοματική πολιτική μόνον.
   

Το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής.  Ο όρος  «αλληλέγγυα συμβουλευτική» αυτός σημαίνει την διάχυση τεχνογνωσίας και πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προς κάθε ενδιαφερόμενο που ενδιαφέρεται να ιδρύσει κοινωνική επιχείρηση ή να βρει εργασία σε κοινωνική επιχείρηση. Η διαδικασία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής θα εξυπηρετηθεί μέσω των δικτυακών τόπων του Παρατηρητηρίου και τα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης που διαθέτει και τους μέντορες που συνεργάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για αυτό το σκοπό.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου. http://www.paratiritiriokp.gr/ MAIL: info@paratiritiriokp.gr
Σε πρακτικό επίπεδο για άμεση επικοινωνία οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στους ΜΕΝΤΟΡΕΣ αλληλέγγυας συμβουλευτικής.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ
·         Χρήστος Καραζούπης  6972098613 Θεσσαλία
·         Δημήτρης Μιχαηλίδης  6998282382 Θεσσαλονίκη
·         Γιάννος Παπαϊωάννου  6940917704 Δυτική Ελλάδα
·         Κώστας Σκριάπας 6974881944 Θεσσαλία
·         Ευάγγελος Σπινθάκης 6978022875 Πελοπόννησος
·         Βασίλης Τακτικός 6989865476 Αττική
·         Σάκης Τσάγκρης 6974656023 Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου