Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

TO ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΛΟΓΟΤΥΠΟn
ΚΑΛΕΙ τα μέλη του και όλα τα δίκτυα
ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Εν όψει της Ημερίδας του Υπ. Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία, στην Αθήνα 17/12/15
Μετά την ημερίδα της Θεσσαλονίκης για θεσμικό διάλογο στα θέματα κοινωνικής οικονομίας, που έγινε στις 10-12-15, ακολουθεί αυτή την εβδομάδα ημερίδα στην Αθήνα, την Πέμπτη 17/12/15, στο Cine Κεραμεικός, ώρα 10.00 π.μ.
Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο καλεί τα μέλη του και όλα τα δίκτυα να συμμετάσχουν και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Ο απόηχος από την ενημερωτική ημερίδα της Θεσσαλονίκης είναι ότι ανέδειξε τις βελτιωμένες θέσεις του Υπουργείου σε σχέση με το παρελθόν και τον προσανατολισμό του να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να τροποποιηθεί ο νόμος και να ενεργοποιηθεί το ταμείο για την κοινωνική οικονομία.

 Σε δηλώσεις της, η κ. Ράνια Αντωνοπούλου ανέφερε ότι «Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι θα πει "κοινωνική οικονομία'', οπότε πώς να συμμετέχει. Προφανώς αυτή η πολιτική θα πρέπει να γίνει γνωστή. Το ταμείο της κοινωνικής οικονομίας θα πάρει σάρκα και οστά μέχρι τον Μάρτιο, και θα εκμεταλλευτούμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε συνεργασία με άλλα υπουργεία», ενώ  στη συνέχεια είπε«Το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που μας δυσκολεύει και πρέπει να αλλάξει. »
Συμμεριζόμενοι, εν μέρει αυτή την άποψη, το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο δεν πιστεύει ότι φταίει μόνον η έλλειψη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για το έλλειμμα αυτό.Το πρόβλημα αλλά και η εκτροπή είναι ο «χορός των μεταμφιεσμένων» που παρουσιάζονται ως κοινωνικές επιχειρήσεις και διαμεσολαβητές, που για 20 και πλέον χρόνια υφαρπάζουν τους πόρους της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων και των πραγματικών ωφελουμένων, των κοινωνικά αποκλεισμένων φτωχών και ανέργων. Το μέγιστο πρόβλημα είναι ο προγραμματισμός και οι πολιτικές για το πού κατευθύνονται οι πόροι.
Και μέχρι τώρα τα 2/3 πόροι κατευθύνονται στις ελίτ, στους μεσάζοντες και στα «κλειστά επαγγέλματα» των προγραμμάτων. Ένα άλλο μέρος των πόρων κατευθύνεται στο κράτος και στους Δήμους για επιδοτήσεις στα 5μηνα, τροφοδοτώντας το πελατειακό σύστημα με μηδαμινά αποτελέσματα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτό φαίνεται ότι δεν αλλάζει μόνο με νόμους, αλλά και με την πολιτική βούληση να κατευθύνονται οι πόροι στους πολλούς, καθώς και για το ξεκίνημα μικρών κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Στο συνεργατισμό και τα κλάστερς των επαγγελματιών.
Όχι λοιπόν προγράμματα και προσκλήσεις εκατομμυρίων αλλά μικρά προγράμματα για τους πολλούς. Όχι προσκλήσεις πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ για συμπράξεις και όχι προσκλήσεις πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ για μεμονωμένες κοινωνικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να δημιουργούνται κερδοσκόποι, χωρίς δικό τους κεφάλαιο με το πρόσχημα της κοινωνικής οικονομίας και με πλάτες πολιτικές. Όχι σε προγράμματα μαϊμού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Το δικό μας μήνυμα είναι:
Κοινωνική οικονομία χωρίς την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς δεν γίνεται.
Κοινωνική οικονομία χωρίς συλλογικό υποκείμενο και αυθεντικά παραγωγικά και καταναλωτικά δίκτυα επίσης δεν γίνεται.
Η κοινωνική οικονομία δεν χρειάζεται την τεχνολογική καινοτομία για να αναπτυχθεί, όπως μας λένε οι σύμβουλοι που προέρχονται από την αγορά, αλλά τη θεσμική κοινωνική καινοτομία του συνεργατισμού.
Δεν χρειάζονται περιττές πιστοποιήσεις και «διαχειριστικές επάρκειες», που εφεύραν οι γραφειοκράτες, στην Ελλάδα για να την περιορίσουν στα δικά τους μέτρα και για την τσέπη τους, αλλά ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης και δικτύωσης.
Αντίθετα, χρειάζεται απλοποίηση και εκλαΐκευση των διαδικασιών για προσβασιμότητα των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, αφού αυτός είναι ο προορισμός της, και όχι ο πλουτισμός των μεσαζόντων.
Ταυτόχρονα, γνήσια διαβούλευση για τα θέματα της κοινωνικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς αυθεντική συμμετοχή και θεσμική εκπροσώπηση των ενώσεων και των δικτύων της κοινωνικής οικονομίας.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν επίσης να εκπροσωπούνται προσχηματικά από αυτοαποκαλούμενα «δίκτυα», τα οποία απλώς παρουσιάζονται ως τέτοια και εκπροσωπούν μόνον τον εαυτό τους ή κάποιο παρατρεχάμενο των υπουργείων.
Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα που ζήσαμε μέχρι τώρα και να ξεκινήσει μια γνήσια διαδικασία θεσμικού διαλόγου και διαβούλευσης με τους πραγματικούς φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Γιατί δεν είναι κοινωνικές επιχειρήσεις ούτε οι ΔΕΚΟ του δημοσίου ούτε οι Αναπτυξιακές Α/Ε των Δήμων, που δεν τους φτάνουν τα δικά τους, αλλά μεταμφιέζονται κατά το δοκούν και με την κάλυψη των διαχειριστικών αρχών, για να υφαρπάζουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα, που προορίζονται για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Στην προηγούμενη πρόσκληση για τους περιφερειακούς μηχανισμούς κοινωνικής οικονομίας δόθηκε σκληρή μάχη, με νομικό ακτιβισμό για να μην περάσει αυτή η αντίληψη που εκμηδενίζει την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας.
Ανάλογη μάχη πρέπει να δοθεί για να μην περάσει και η αντίληψη του νεοκρατισμού, που βαφτίζει τα πεντάμηνα stageσε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μια πρακτική που είναι νομικά αντίθετη με τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά διαιωνίζεται εξυπηρετώντας το πελατειακό σύστημα.
Γι' αυτούς τους λόγους, αλλά και για τη θεσμική συγκρότηση του υποκειμένου κοινωνικής οικονομίας, με αυτόοργάνωση –αυτοδιαχείριση- και αυτοπροσδιορισμό.



TO ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΛΟΓΟΤΥΠΟn
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγραμματισμός Απρίλιος 2016
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ:

·       Εθνική Ομοσπονδία ομίλων, συλλόγων και κέντρωνUNESCO
·       Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας
·       Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων
·       Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας

Την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των δευτεροβάθμιων κοινωνικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, δομών αλληλεγγύης και εθελοντικών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Κάθε δίκτυο και ένωση νομικών προσώπων συλλόγων, συνεταιρισμών, και κοινωνικών επιχειρήσεων του ν. 4019/11 να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2015 με την υποστήριξη της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ένα συνέδριο που θα έχει κεντρικό στόχο την θεσμική συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή ως την 20η Δεκ. 2015
στο e-mailpanparat@otenet.gr
Πληροφορίες210 8813761
Κινητό: 6974 881944 & 6978 022875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου