Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ


Με το πρόγραμμα: “μέντορες-κοινωνικοί άγγελοι”
για τη κοινωνική οικονομία
παρουσία της περιφέρειας Θεσσαλίας

Το τριήμερο  επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μέντορες-Κοινωνικοί άγγελοι» ξεκίνησε με πρώτο σταθμό, το Δήμο Αγιάς Λάρισας και διεξήχθη στις 29-31 με τη παρουσία και στήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.
Συμμετείχαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων κοινωννικής οικονομίας. Σκοπός η δημιουργία μιας τοπικής ένωσης φορέων κοινωνικής επιχερηματικότητας  που θα λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς και στήριξης της κοινωνικής οικονομίας.
Ο Δήμαρχος Αγίας Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε το  όλο  εγχείρημα  ως μια αναγκαία πρωτοβουλία για να πάρει η τοπική κοινωνία την υπόθεση της κοινωνικής οικονομίας στα χέρια της, με διαδικασίες αυτοδιαχείρισης και να μην περιμένει από δημόσια διοίκηση και γραφειοκρατία να κάνει πράγματα που πηγάζουν μόνο από την δυναμική της ίδιας της κοινωνίας.

Ο Δήμος Αγιάς όπως τόνισε  υποστήριξε μέχρι τώρα τους τοπικούς φορείς και θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει αλλά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας που πρέπει να ξεκινούν από τα κάτω με συμμετοχικές διαδικασίες με αυτοδιαχειριζόμενους θεσμούς.

Ο Βασίλης Τακτικός και ο Ευάγγελος Σπινθάκης συντονιστές της ομάδας επιμορφωτών, ανέπτυξαν πως μπορεί να λειτουργήσει ο δευτεροβάθμιος θεσμός κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο μέσω των τοπικών κοινωνικών συμπράξεων καθώς τώρα διευκολύνονται οι διαδικασίες μέσω της εφαρμογής του νέου νόμου 3348/16 για την κοινωνική οικονομία.

Το χρήσιμο στοιχείο είναι πως θα αξιοποιηθούν οι ανενεργοί υλικοί πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης πχ. κτίρια, δημοτικές εκτάσεις, δάση, παραλίες, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοινωνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω προγραμματικών συμφωνιών που δύναται να συναφθούν πλέων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω του νόμου 3348/16.
Με άξονες τους τομείς για την  ΑΓΡΟΔΙΑΤΟΦΗ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ μπορούν να  προωθηθούν μέσω της συμμετοχικής κοινωνικής οικονομίας, με την μορφή συντεταγμένων παραγωγικών και θεματικών πρωτοβουλιών, με θεσμικό στόχο να σχηματίσουν μια ενιαία κοινωνική σύμπραξη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων αλλά και την συμβουλευτική στήριξη και επιμόρφωση στελεχών.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που αναπτύχθηκε από τους εισηγητές ήταν  γιατί πρέπει να συνεταιριστούν και να συνεργαστούν οι αγρότες και οι παραγωγοί σε τοπικό επίπεδο και ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής για την τοπική οικονομία αυτής της συνεργασίας να διακινούνται τα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες.

Σε μια περιοχή που υπάρχει σημαντική παραγωγή στις δεντροκαλλιέργειες όπως μήλα, κάστανα που αντιπροσωπεύουν το 30% της εθνικής παραγωγής, είναι ζωτικής σημασίας η λειτουργία συνεταιριστικών και συνεργατικών επιχειρήσεων, όχι μόνον για την επιστημονική υποστήριξη των καλλιεργειών και των υποδομών τους πχ όπως  η υδροδότηση και άρδευση αλλά και η βιωσιμότητα των ίδιων των εισοδημάτων από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Μπορεί οι έμποροι σε μια ευνοϊκή περίοδο να απορροφούν σχεδόν όλη την παραγωγή όπως στην σημερινή συγκυρία αλλά είναι βέβαιο από την φύση των αγορών που κυνηγούν το κέρδος και τις ευκαιρίες όταν βρουν εναλλακτικές πηγές να αφήνουν ολόκληρες παραγωγές αδιάθετες με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς και τις καλλιέργειες τους. Στο Δήμο Αγιάς έχουν γνώση αυτών των συνεπειών της ανοργάνωτης κοινωνίας και ανοργάνωτης παραγωγής. Ο ίδιος ο Δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να προβάλλουν τα προϊόντα και να τα προωθήσουν σε αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας  άλλα αυτές οι ηρωικές προσπάθειες δεν μπορούν να καλύψουν για πάντα το θεσμικό έλλειμμα της συνεργατικής οργάνωσης.

Ο Δήμαρχος έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που έρχονται επεσήμανε αυτό το κενό και για αυτό άλλωστε είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνεργατικής αυτοδιαχείρισης της τοπικής οικονομίας.

Στο τριήμερο σεμινάριο –εργαστήριο για την κοινωνική οικονομία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τεκμηριωμένες αναλύσεις για το πρόβλημα της ανεργίας και της αναπόφευκτης συρρίκνωσης της μισθωτής εργασίας που μπορεί να αντικατασταθεί μόνον με το συνεργατισμό και την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και της επιχειρηματικότητας από τους ίδιους τους κοινωνικούς φορείς, δίκτυα επαγγελματιών , δίκτυα τουριστικών επιχειρήσεων, τοπικές δομές κοινωνικής φροντίδας.

 Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αντρέας Λύτρας ανέπτυξε τα νέα επιστημονικά δεδομένα στην εξέλιξη της μισθωτής εργασίας και σε συνάρτηση με την κοινωνική επιχειρηματικότητα που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι σχεδιάζουν περιφερειακά και τοπικά προγράμματα.

Ο καθηγητής Γεώργιος Τσομπάνογλου, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής οικονομίας για την ενίσχυση της παραγωγής σε μια σειρά προϊόντων που οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και η χωρά μας είναι ελλειμματικές και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα από κοινωνικές και επιχειρηματικές συνέργειες με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης μίλησε για τη σημασία της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας ως μοχλό για μικρές παραγωγικές πρωτοβουλίες  οι οποίες σήμερα δεν επιχειρούνται χωρίς τη διασφάλιση μιας εγγύησης. Εγγυήσεις όμως που θα μπορούσαν να δοθούν μέσω της συμβολαιακής Γεωργίας  ενός «κοινωνικού συμβολαίου» από τις καταναλωτικές οργανώσεις των αστικών κέντρων όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Κώστας Διάκος , ανέπτυξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για το πράσινο επιχειρείν στο χώρο της ανακύκλωσης στους δασικούς και ενεργειακούς συνεταιρισμούς και τι πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν στη μικροπεριφέρεια ενός Δήμου.

Η Ελένη Παπανδρέου, ανέπτυξε την διαδικασία συγκρότησης του κοινωνικού κεφαλαίου μέσα από την δευτεροβάθμια οργάνωση των τοπικών συλλογικοτήτων και την τριτοβάθμια οργάνωση των ομοσπονδιών σε μια Πανελλήνια συνομοσπονδία μέσα από την οποία μπορεί να εκφράζεται η κοινωνία πολιτών ως προπομπός και υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας.

Ο Χρήστος Προβέζης και ο Κώστας Βενιώτης με την εμπειρία τους από το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» και την «Αλληλεγγύη για όλους», η οποία  βασίζεται σε 400 περίπου δομές σε όλη τη χώρα, ανέπτυξαν τον τρόπο δικτύωσης αυτών των δομών με τους πολίτες από τη μια μεριά που μπορούν να προσφέρουν κάτι από το εισόδημα τους η την παραγωγή τους και από την άλλη στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φτώχειας. Ανέδειξαν ένα σύστημα και ένα τρόπο πώς τα προϊόντα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στις χωματερές η αμάζευτα μπορούν να σιτίσουν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας. Θα πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί ότι το κίνημα χωρίς μεσάζοντες έχει δομηθεί γύρο από το ζήτημα της τροφής και δράσεις για την  άμεση αντιμετώπισης της φτώχειας.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Αγιάς να συγκαλέσει την επιμορφωτική ομάδα «Μέντορες-Κοινωνικοί άγγελοι» για την κοινωνική οικονομία δεν είναι τυχαία καθώς υπάρχει μια προϊστορία σχετικών προσπαθειών και στο πλαίσιο αυτό έχουν συσταθεί ήδη έξι  κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Υπάρχουν δίκτυα επιχειρηματικότητας στην αλυσίδα των τουριστικών επαγγελμάτων και σύλλογοι που αναδεικνύουν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσος που έχει την ευθύνη για τις υποδομές του Δήμου και καθαριότητα  και η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα για τον πολιτιστικό τομέα και το περιβάλλον παρακολούθησαν ολόκληρο το 3ημερο Workshops και έδωσαν όλα τα δεδομένα σε ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.  
 Η υπεύθυνη γραφείου προγραμματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων  Θεοδώρα Πατσαβούτη παρουσίασε σε βίντεο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της Περιοχής.

Στο τριήμερο σεμινάριο μολονότι διαπιστώθηκε εκ των πραγμάτων ότι  υπάρχει η θεσμική υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως σε όλη την χώρα υπάρχει έλλειμμα συνεργατικής κουλτούρας και διαχειριστικές δυσκολίες  καθώς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που ιδρύουν μια συνεταιριστική κοινωνική επιχείρηση δεν έχουν επιχειρηματική τεχνογνωσία. Αυτές οι δυσκολίες είναι που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μια δευτεροβάθμια δομή στήριξης των συνεργατικών πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.
Έτσι που συμφώνησαν όλοι το επόμενο βήμα να είναι η δημιουργία Τοπικής Ένωσης φορέων κοινωνικής οικονομίας σύμφωνα με το άρθρο 9 του νέου νόμου 3348/16 με τους  φορείς που συμμετείχαν στο 3ημερο Workshops.

Για την ΠΕΣΚΟ
Ευάγγελος Σπινθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου