Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

«Φέρτε πίσω τα λεφτά των Ελλήνων Πολιτών που πήρατε με απευθείας παράνομες αναθέσεις»


ü  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ü ΚΕΚ ΠΑΚΟΕ üΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ  üOIKOEN   üΟΙΚΟ-ΓΗ
Νικολάου Φλώρου 8, 115 24 Αθήνα, Tηλ.: 210 8100805, 210 7230505, Fax: 210 8101609
        e-mail: pakoe@pakoe.gr,  www.pakoe.gr
              Members of:  United Nations Environment PROGRAM - ECOROPA - IUCN – IFOAM

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
A.Καμάρα 6 τκ. 54621  τηλ.  6998 282382  Θεσσαλονίκη

«Φέρτε πίσω τα λεφτά των Ελλήνων Πολιτών που πήρατε με απευθείας παράνομες αναθέσεις»

Την 1-11-2018, οι φορείς ΚΑΛΟ  που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έλαβαν, επιστολή ανυπόγραφη από το  Impact Hub Labs με την οποία επιχειρεί να  μας γνωστοποιήσει  το «θαυμαστό» έργο και το ρόλο του στην έκθεση της  ΕΧΠΟ ΚΑΛΟ. Με αυτό τον τρόπο  όπως ισχυρίζονται απαντούν σ΄αυτούς που παραφράζουν και αλλοιώνουν τα γεγονότα.
Ωστόσο, αποφεύγουν για μια ακόμη φορά να εμφανιστούν με το προσωπικά τους ονόματα και υπογράφουν  την επιστολή ως ομάδα «Impact Hub Labs της Αθήνας». Παρουσιάζουν μάλιστα την ομάδα τους ως «κοινότητα» εμπλέκοντας ονόματα κι άλλων ΜΚΟ με τις οποίες έχουν συνέργειες. Τα δεδομένα  όμως που υπάρχουν στη διαύγεια δείχνουν ότι τις απευθείας αναθέσεις τις λαμβάνουν χωριστά και δεν τις μοιράζονται με κάποια άλλη επιχείρηση ή κοινότητα.

Αντί λοιπόν να εξηγήσουν και να λογοδοτήσουν την κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση απευθείας αναθέσεις των εκδηλώσεων σχετικά με την ΕΧΠΟ ΚΑΛΟ και  άλλες δράσεις,  την παράνομη  κατάτμηση έργων, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατ΄εξαίρεση από το του Υπουργείο Εργασίας.  Αντί να εξηγήσουν πως έγινε η  εγκατάστασή τους στο Υπουργείο Εργασίας πριν τυπική υπογραφή της σύμβασης καθώς, η ανάθεση υπογράφτηκε μόλις στις 26-10-2018 μετά την καταγγελία των γεγονότων.  Παρουσιάζονται ως μοναδικοί  «εθνικοί» ειδικοί εκπαιδευτές-επιμορφωτές της Κοινωνικής Αλληλέγγυας οικονομίας συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Εργασίας. Με ποιο νόμιμο διαγωνισμό όμως κέρδισαν αυτή τη θέση; Με ποια βιογραφικά εκτόπισαν άλλες οργανώσεις με πολυετή πείρα, προσφορά και ακαδημαϊκό κύρος; Με ποια κριτήρια τέλος  έγιναν κλειδοκράτορες του Υπουργείου Εργασίας; Ας μας πουν  τα  ανταγωνιστικά τους προσόντα πέραν των πελατειακών σχέσεων.    Τι έργο έχουν να παρουσιάσουν με αυτοχρηματοδότηση  πέραν  από τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις του δημοσίου; Ας μας πουν πρώτα με ποιο τρόπο έγιναν από ΜΚΟ στη ουσία «Κυβερνητική Οργάνωση» αθρόας και ανεξέλεγκτης χρηματοδότησης εις βάρος του χώρου των άλλων κοινωνικών επιχειρήσεων.
Λυπούνται όπως μας λένε βέβαια, που δεν υπάρχει κατανόηση από το χώρο των  ΚΑΛΟ και κάποιοι θέλουν να χαλάσουν την «μοναδική γιορτή του χώρου».
 Το «πάρτυ» δηλαδή που κάνουν με τους πόρους της ΚΑΛΟ και με ευθύνη βέβαια, του   Υπουργείου Εργασίας. Είναι προφανές ότι χωρίς την κάλυψή του Υπουργείου δεν θα ήταν δυνατό να παρουσιάσουν ως «πελάτες» όλους τους επισκέπτες της έκθεσης και ως εν δυνάμει εκπαιδευομένους από το  Impact Hub. Δεν θα μπορούσαν να μας εξαπατήσουν για μια εικονική και ψευδεπίγραφη υπηρεσία που προσφέρουν ως κατάρτιση.
Κι αυτό συμβαίνει όπως διαπιστώσαμε από πέρυσι με το εξής τέχνασμα: πηγαίνει  κάποιος στην έκθεση να παρακολουθήσει τη διαβούλευση ή ένα Work Shopς που γίνεται από τους συμμετέχοντες και χωρίς να το ξέρει έχει εκπαιδευτεί από το  Impact Hub στα χαρτιά  όπως το λέει η σύμβαση της  απευθείας ανάθεση. Τα παραδοτέα είναι οι επισκέπτες στην Έκθεση που ανύποπτοι έχουν υπογράψει την παρουσία τους. Κατά τ΄άλλα υπάρχει διαφάνεια για τις κατ’ συρροή αναθέσεις προς την συγκεκριμένη εταιρεία τέτοια  όπως: εκείνη που χάριζαν οι πρώτοι κατακτητές της Αμερικής στους ιθαγενείς με  χάντρες και καθρεφτάκια.
Η Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία ασφαλώς δεν χρειάζεται τέτοιους ψευδεπίγραφους και έξω από την νομιμότητα των συμβάσεων εκπαιδευτές και διαμεσολαβητές.
Η Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος και εκφράζεται μέσα από τους φορείς Κοινωνικής αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως προβλέπει και ο νέος νόμος 4430/16 στα πλαίσια του οποίου δύναται να τεθούν  τα κριτήρια επιμόρφωσης του χώρου με ανοικτές προσκλήσεις και διαγωνισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ορίζεται  μια ΜΚΟ ως αυθαίρετος διαμεσολαβητή όλου του χώρου καταργείται ολόκληρος ο θεσμός της εκπροσώπησης . Κι αυτό συμβαίνει με τη συνέργεια του ίδιου του Υπουργείου γεγονός που δεν πρόκειται να περάσει για πάντα δικτατορικά και ανεξέλεγκτα.. Ας μη   πλανάστε λοιπόν  ότι με τις προνομιακές πλάτες του πελατειακού συστήματος θα καλύψετε πολιτικά παράνομες διαδικασίες. Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να  είναι υπεράνω του νόμου όταν η κοινωνική βάση βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Η Κοινωνία Πολιτών γνωρίζει πολύ καλά ότι, δεν μας εκπαιδεύσατε αλλά με τους συνεργούς σας στη πραγματικότητα μας κοροϊδέψατε, όλο αυτό το επίμαχο διάστημα κατ΄εξακολούθηση.
Μάθετε λοιπόν ότι η  έρευνα για όλες τις καθ΄υπέρβαση αναθέσεις μόλις ξεκίνησε..
Γι΄αυτό «Φέρτε πίσω τα λεφτά των Ελλήνων Πολιτών που πήρατε με απευθείας παράνομες αναθέσεις».
Η Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία ανήκει στην Κοινωνία και τους φορείς της και δεν αναγνωρίζει αυτούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της με ανεξέλεγκτες κρατικές χορηγίες.

Ο Πρόεδρος                                                                           
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης                                               
Πανεπιστημιακός                                                                  
             
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Δημήτριος Μιχαηλίδης


Για τον ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Γεώργιος Ρεθυμιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου