Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η ΑΔΗΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


Σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης και αναζήτησης προτάσεων και  καλών παραδειγμάτων, συνήθως μας διαφεύγει αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα από τον 19ο αι. κιόλας. Μιλάμε για τις μεγάλες και μικρές εθνικοτοπικές ενώσεις και ομοσπονδίες.

Η προσφορά των  εθνικοτοπικών ομοσπονδιών στην πατρίδα και στο έθνος είναι ανεκτίμητη. Θυμόμαστε πολύ καλά πως, όχι στα πολύ παλιά χρόνια, οι ομοσπονδίες μπορούσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπινους και υλικούς πόρους για να χτίσουν σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, μεγάλα δημόσια κτίρια και αναρίθμητα μικρά κοινοτικά έργα σε κάθε γωνία της ελληνικής γης. Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα, είναι νομίζουμε αναγκαιότητα, οι γνώσεις και το πολύτιμο δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που έχουν συσσωρεύσει οι ομοσπονδίες , δηλαδή αυτό που λέμε κοινωνικό κεφάλαιο, να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Συγκεκριμένα, έχει παραχθεί από τις ομοσπονδίες ένα σημαντικό έργο ανάδειξης της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής. Το ζητούμενο είναι το πώς όλη αυτή η γνώση που έχει παραχθεί μαζί με τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε προνομιακούς τομείς όπως:
·         Ο αγροδιατροφικός τομέας, οι παραδοσιακές καλλιέργειες, η τοπική γαστρονομία, οι τοπικές γεύσεις.
  • Η τοπική βιοτεχνία, η  οικοτεχνία σε παραδοσιακά προϊόντα.
  • Το πράσινο επιχειρείν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, οικοτουρισμός.
  • Η πολιτιστική επιχειρηματικότητα, ο βιοτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός.
  • Η κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και απόρων.
Το ζητούμενο σήμερα είναι επίσης το εξής:
·         Να διαφανεί στην κοινωνία, η σημασία του παραχθέντος έργου των ομοσπονδιών,  σε όλες τις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος.
·         Να επινοηθούν οι τρόποι, ώστε οι δράσεις των  ενώσεων, να κινητοποιηθούν  προς τις  νέες κατευθύνσεις που επιβάλλουν οι σημερινοί  καιροί.
·         Να ενημερωθούν οι ίδιες οι ενώσεις για το νέο ρόλο που καλούνται να  παίξουν στις σημερινές συνθήκες και τις νέες δυνατότητες που τους προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ειδικότερα, επειδή στο συνέδριό μας σκοπός τους είναι η ανάδειξη του κοινωνικού κεφαλαίου που προκύπτει από τον εθελοντισμό και την συλλογική προσφορά προς τις τοπικές κοινότητες, θεωρούμε ότι η παρουσία και η συμμετοχή των εθνικοτοπικών ομοσπονδιών είναι απαραίτητη.
Θα μπορούσαν οι ομοσπονδίες να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την δικτύωσή τους για να βοηθήσουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα ανθρώπων που παραμένουν στο κοινωνικό περιθώριο, οι οποίοι δεν έχουν υποστήριξη, ούτε κεφάλαια για να ξεκινήσουν μια κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Θα μπορούσαν επίσης οι ομοσπονδίες να συμβάλλουν στο να συγκεντρωθεί και οικονομικό κεφάλαιο που θα στήριζε τα πρώτα βήματα μιας κοινωνικής επιχείρησης η οποία θα έπαιρνε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  που συγκλίνουν με τους σκοπούς των ομοσπονδιών.

Ευάγγελος Σπινθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου