Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συνέντευξη του Βασίλη τακτικού στη Μαίρη Τσαούση

Κύριε Τακτικέ ένα από τα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν στο διάλογο εν όψει και του πρώτου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα διατυπώνεται με το ερώτημα: τι είναι και τι δεν είναι κοινωνική οικονομία

ΑΠ. Κοινωνική οικονομία είναι ο παραγωγικός μη κερδοσκοπικός τομέας της οικονομίας, χωρίς μεσάζοντες, που αμείβει την εργασία, χωρίς κέρδος και το  υπενδεδυμένο κεφάλαιο είναι κυρίως το κοινωνικό κεφάλαιο με τη μορφή του συνεργατισμού, εξυπηρετώντας κοινωφελείς σκοπούς. Στην κοινωνική οικονομία, δεν υπάρχει απόδοση του χρηματικού κεφαλαίου, αλλά η κοινωνικοποίησή του, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας . Κοινωνική οικονομία δεν είναι η απλή φιλανθρωπία, που μαζεύει πόρους από τους πλούσιους και εύπορους, μοιράζοντας ελεημοσύνη στους φτωχούς, αλλά εκείνη η επιχειρηματικότητα που εξασφαλίζει εργασία στους φτωχούς και ανέργους

ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


του Βασίλη Τακτικού

Πολλοί τελευταία μιλούν για την κοινωνική οικονομία, αλλά λιγότεροι εννοούν την τεράστια σημασία της, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η πραγματική κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα, όμως είναι άδηλη – μη αναγνωρίσιμη από το σύστημα.
Αναγνωρίσιμη είναι η κρατικοδίαιτη του πελατειακού  συστήματος δηλαδή η ψευδεπίγραφη κοινωνική οικονομία ,γι ΄ αυτό και είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Απαίτηση της Κοινωνίας η δημιουργία Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας στα πλαίσια  του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κοινωνικής Οικονομίας στην Αθήνα
 


Κων. Σκριάπα- Οικονομολόγου-Σύμβουλου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας ,
  • Προέδρου  του Δικτύου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-
  • Μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έξυπνης Εξειδίκευσης Θεσσαλίας -RIS3

«Η δημιουργία γεννιέται μέσα από την οδύνη, όπως ακριβώς γεννιέται μέσα από το σκότος της νύχτας. Μέσα στην κρίση γεννιέται η επινοητικότητα, οι ανακαλύψεις και οι μεγάλες στρατηγικές.» 
Άλμπερτ Αϊνστάϊν


Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Θέματα που θα αναπτυχθούν στο Ανοικτό Συνέδριο της κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία 10-12 Ιουνίου



Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


Ø  Η παρακμή του βιομηχανικού παραγωγικού μοντέλου και μοντερνισμού στο πολιτισμό, υπό την επίδραση του τρίτου κύματος κοσμοϊστορικών αλλαγών, τεχνολογικής επανάστασης και παγκοσμιοποίησης.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η Κοινωνική Οικονομία και ο ρόλος των δημόσιων πολιτικών


Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σημαντική ιδιομορφία σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας σε άλλες χώρες και άλλες εποχές: η Κοινωνική Οικονομία δεν μπορεί να αποτελέσει ένα σύνολο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως συνέβει κατά κανόνα στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, αλλά πρέπει αντίθετα να επιδιώξει να αναλάβει έναν πρωταρχικό ρόλο για την ανασυγκρότηση της χώρας, συνυπάρχοντας με έναν καπιταλιστικό τομέα έντονα εξασθενισμένο. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι συνάρτηση της ισχύος του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά της αδυναμίας του καπιταλιστικού τομέα.

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Η επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας


Η οικονομική και πολιτιστική κρίση που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια καθιστά πλέον έκδηλη και άμεσα ορατή την παρουσία κάποιων «ειδικών» ομάδων πληθυσμού οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης ή ένταξης. Η πολιτεία όπως όλοι γνωρίζουμε στα πλαίσια της αντιμετώπισης των προαναφερόμενων κοινωνικών προβλημάτων ψήφισε τον νόμο 4019/11 - περί ιδρύσεως Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ


Η σημερινή επικαιρότητα τoυ κοινοτισμού, δεν αποτελεί παρά την αναπόφευκτη συνέπεια της κατάρρευσης τoυ υπαρκτού κρατικού σοσιαλισμού και της οικονομικής και οικολογικής αποτυχίας τoυ υπαρκτού καπιταλισμού.
Ριζοσπαστικά Πράσινα ρεύματα στo Βορρά καθώς και πολυποίκιλα κοινοτιστικά κινήματα στo Νότο, διαμορφώνουν σήμερα μια νέα κοινωνικο-οικονομική συνείδηση, που αποδίδει τη βασική αιτία της αποτυχίας και των δύο συστημάτων στην συγκέντρωση εξουσίας.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.



Γιατί Διά βίου μάθηση στην Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία;
Η κοινωνική οικονομία σήμερα, παρά την αναγνώριση της σημασίας της από το πολιτικό σύστημα και την Ε.Ε. ελάχιστα η καθόλου δεν διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει, ένα εκπαιδευτικό κενό,  αλλά κυρίως υπάρχει ένα επιμορφωτικό κενό για την δια βίου μάθηση στο πεδίο.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι κατεστημένοι φορείς εκπαίδευσης αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία της αγοράς και του κρατισμού που είναι και οι βασικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα νέα προβλήματα, με παλιά εργαλεία.

ΠΡΟΤΑΣΗ εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το Δήμο Τρίπολης για την ανάληψη της Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων

<<ΑΡΚΑΔΙΚΗ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  Α.Ε.>>
Τοπική εταιρεία Πολυμετοχικής – Κοινωνικής Βάσης

 Οι ίδιοι οι Τριπολίτες επενδύουν και αναλαμβάνουν το Έργο Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων τους !

Σύμπραξη Δημοτικού – Κοινωνικού Τομέα (Σ.Δη.Κοι.Τ.)
Κοινωνική Διαχείριση – Δημοτικός Έλεγχος

Στην Τρίπολη έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από τον Απρίλιο 2013 η εταιρεία <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>>, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΔΑΣΑ) με θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης και Όραμα : την Μείωση                               των παραγόμενων αποβλήτων, την Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών, τη Διαλογή των παραγόμενων αποβλήτων/υλικών στην Πηγή, την Ανακύκλωση των χρήσιμων υλικών,              την Κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και την υγειονομική Διάθεση /Ταφή των υπολειμμάτων. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα κοινωνικής βάσης και κοινωνικής οικονομίας με έντονο τον χαρακτήρα της εντοπιότητας : στη μεγάλη πλειοψηφία οι 72 τον αριθμό μέτοχοι είναι δημότες του Δήμου Τρίπολης, ενώ σχεδόν όλοι τους είναι αρκάδες στην καταγωγή.
Το μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο συνεισέφεραν έως τώρα οι μέτοχοι, ανέρχεται περίπου                         σε 80.000 €, ενώ σε ιδίας τάξης μεγέθους χρηματική αξία αποτιμάται η εθελοντική προσφορά των μετόχων σε υπηρεσίες χειρωνακτικής καθώς και πνευματικής εργασία. Εν προκειμένω δηλαδή έχει επενδυθεί ήδη κοινωνικό κεφάλαιο οικονομικής αξίας 160.000 Ευρώ !

Η Καινοτομία ως εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στο χώρο της Υγείας



Διαχρονικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Τα τελευταία χρόνια δε, με την ανάπτυξη ελαφρών φορητών συσκευών με ανοιχτή αρχιτεκτονική, όπως κινητά τηλέφωνα και tablets, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, είτε αμιγώς ψηφιακές ή υβριδικές, αναπτύσσονται και εξελίσσονται κυριολεκτικά σε εβδομαδιαία βάση. Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεφροντίδας, ψηφιακά βιβλιάρια υγείας, εφαρμογές διαιτολογίας, γυμναστικής, ακόμη και μέτρησης ζωτικών σημείων, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο και μπορούμε με ασφάλεια να εκτιμήσουμε, πως η παρουσία τους διαρκώς θα ισχυροποιείται, τόσο σε αριθμό, όσο και σε δυνατότητες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Μέσα σε όλα τα ζητήματα που έχει αναδείξει η πολύπλευρη κρίση στη χώρα μας, υπάρχει σαφώς και μια αίσθηση αδυναμίας των πολιτών να επηρεάσουν τις οικονομικές πολιτικές, τις κεντρικές και τις ευρωπαϊκές. Για ένα παραπάνω λόγο, λοιπόν, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι άλλες εκθέσεις ιδεών, ούτε μνημόσυνα ούτε ευχές. Χρειαζόμαστε προτάσεις συγκεκριμένες, που να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και όχι το 2030.
Θα εστιάσουμε, λοιπόν, σε κάποιες ώριμες για υποστήριξή τους και από την Αυτοδιοίκηση προτάσεις ανάπτυξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ως τμήμα μιας ευρύτερης επεξεργασίας που καταθέσαμε πριν ένα χρόνο, με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα στήριζε την υλοποίησή τους.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

«Η μόνη εναλλακτική είναι η ανάπτυξη του συνεργατισμού, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, επενδύοντας στο κοινωνικό κεφάλαιο»

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
δημοσιεύτηκε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται συνέδριο κοινωνικής οικονομίας –ανοιχτό για όλους τους φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις-, με τη συνεργασία όλων των ενώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων που δρουν στο χώρο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκινά από τα κάτω, χωρίς κομματική η κρατική κηδεμονία κι αυτό αποτελεί πρόκληση για το πελατειακό πολιτικό σύστημα, που ήθελε πάντα αυτό το χώρο κατακερματισμένο, χωρίς ενιαία έκφραση και δίχως να αναγνωρίζεται ως ένας από τους κοινωνικούς εταίρους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα

Λέξεις κλειδιά: Εκπαίδευση,  Αειφορία, Αειφόρος Ανάπτυξη, νεανική επιχειρηματικότητα, κοινωνική οικονομία, κοινωνικές επιχειρήσεις

Εισαγωγή
Ο μορφωτικός οργανισμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δηλ. η UNESCO, μετά τη λήξη της «Δεκαετίας της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)» δείχνει να ανησυχεί βαθιά για τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής και καλεί (απεγνωσμένα θα έλεγα) σε μια παγκόσμια κινητοποίηση προς την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στην πρόταση για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης –(Π.Π.Δ.)  (UNESCO General Conference 37/ 2013) αναφέρει: «Η Αειφόρος Ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές συμφωνίες, οικονομικά κίνητρα ή τεχνολογικές λύσεις. Απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που σκεπτόμαστε και δρούμε. Η εκπαίδευση παίζει καίριο ρόλο στην επέλευση αυτής της αλλαγής».  Ο σκοπός του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης (GAP) είναι να δημιουργήσει και να αναβαθμίσει δράσεις σε όλα τα επίπεδα και τις περιοχές της εκπαίδευσης και της μάθησης, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την αειφόρο ανάπτυξη».

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥ Του Σύρου Κοσκοβόλη

Η Ελλάδα υποφέρει από υπερτροφικό ….και  αντιπαραγωγικό κρατικό τομέα, ενώ, παράλληλα, διαθέτει ανεπαρκείς και, συχνά, κακής ποιότητας υπηρεσίες σε αυτό που αποτελεί τον δημόσιο χώρο.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Πρόκληση για το πολιτικό σύστημα



Χωρίς κοινωνία και κοινωνικό κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική οικονομία


ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδημάτων


·        H κοινωνική οικονομία είναι ένας διακριτός χώρος της οικονομίας  που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν είναι υποκατάστατο του κράτους και της αγοράς.

·        Το επιχειρηματικό υποκείμενο είναι ο συνεργατισμός των εργαζομένων στις κοινωνικές επιχειρήσεις δηλ ένας αυτοδιαχειριζόμενος τομέας.

·        Εάν το κράτος και η αγορά μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για όλους η κοινωνική οικονομία δεν θα είχε καμία τύχη.

·        Ευκαιρίες σε κάθε χώρο που υπάρχουν ανάγκες αλλά εγκαταλείπει και δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει η αγορά ..
·        Οφέλη για όλους από την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.