Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Άμεση η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Επιλογή Αναγκαιότητας ή Επιχειρηματική Επιλογή;


Εισήγηση του Γιώργου Γαμπιεράκη, Προέδρου της Εταιρίας Κοινωνικών Επενδύσεων στο Ανοιχτό Συνέδριο της Κοινωνίας των Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία

     Είναι σίγουρο ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Μια εποχή όπου η Κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη υστέρηση σε όλους σχεδόν τους τομείς ζωής και δράσης: στην παραγωγή, στη διανομή, στην οικονομία, στις υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή, βιώνοντας ταυτόχρονα μια βαθιά κρίση αξιακή.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΙΚΑ του Βασίλη Τακτικού


Ø  Η επιστήμη έχει να κάνει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της γνώσης.
Η πίστη έχει  να κάνει με την ιδεολογία και πολιτική, γιατί η πίστη μπορεί μόνο να ενώσει. Χωρίς αυτή την  ενότητα καμιά πολιτική δεν είναι αποτελεσματική έστω κι αν κατέχει την επιστημονική γνώση.

Η πίστη μπορεί να είναι φωτισμένη (διαφωτισμός) αλλά και τυφλή (ολοκληρωτισμός)

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την ανάπτυξη των φορέων της


Κεφάλαιο Α'
Άρθρο 1. Γενικές Διατάξεις
1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα διευκολύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών σε όλες τις δυνατές παραγωγικές δραστηριότητες, με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός του κ. Νίκου Χιωτάκη μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες

Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προσωπικά του προέδρου της κ. Γιώργου Πατούλη, θέλω να σας συγχαρώ για αυτήν την εξαιρετικά χρήσιμη για όλους μας και επίκαιρη πρωτοβουλία σας, την πραγματοποίηση δηλαδή του σημερινού συνεδρίου.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Άρθρο 1ο
Προοίμιο
Εμείς, οι ομοσπονδίες, τα δίκτυα και οι ενώσεις κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που πραγματοποιήσαμε το «Ανοικτό συνέδριο κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 10-11-12 Ιουνίου 2016.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 περίπου συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 περίπου συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 10-12 ΙΟΥΝΙΟΥ



ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βασίλης Τακτικός
Συντονιστής Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου

 

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Aπό το ανοικτό συνέδριο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ»



Στις 10-12 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ιδρυτικό συνέδριο, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου χώρου έκφρασης και τη συγκρότηση συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου κοινωνικής οικονομίας.

Προτάσεις για την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου οικοσυστήματος για την κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία


Σκοπός των προτάσεών μας είναι  να σχεδιασθούν και να οργανωθούν νέοι  θεσμοί και πολιτικές που θα δημιουργούν μια νέα κουλτούρα για την συνεργασία, θα   αναπτύσσουν μια νέα κοινωνική δυναμική και θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και το ξεπέρασμα της κρίσης. Αποβλέπουμε στην:
ü  Αναγνώριση της κοινωνικής οικονομίας ως πόλου κοινωνικής ωφέλειας, διακριτού από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και της  ανάγκης  σταδιακής διαμόρφωσης σύγχρονης εθνικής ταυτότητας

Το τίμημα της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών πόρων. Ενάμιση δις ευρώ στον αέρα


Η πρόσφατη καταδίκη της χώρας για επιστροφή των επιδοτήσεων 425,000,000 ευρώ που είχαν δοθεί παρανόμως στους αγρότες της εποχής Χατζηδάκη, που μάλιστα είχε παρουσιαστεί ως μεγάλη επιτυχία της τότε κυβέρνησης, δίνει ένα μάθημα.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία


ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Η λύση είναι η κοινωνικοποίηση.
Η μετακίνηση των πληθυσμών με τη μορφή οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, δεν είναι «κατάρα» όπως πολλές φορές παρουσιάζεται.  Θετικό παράδειγμα η παρουσία των αλβανών μεταναστών τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ροές ανθρώπων μπορεί να γίνει και ευλογία, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.  Ας σημειωθεί ότι, παρά την ανεργία και την συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα, η ανάγκη για νέα εργατικά χέρια, για νέους εργαζόμενους, είναι αδήριτη ανάγκη, αλλιώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν λόγω γήρανσης του πληθυσμού και έλλειψης ασφαλιστικών εισφορών από νέους εργαζόμενους, κυρίως στους τομείς εντάσεως εργασίας.  Η ενεργοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου, του κόσμου των συλλόγων για την διαχείριση και του προσφυγικού-μεταναστευτικού,  είναι η ουσία της πρότασης που παρατίθεται στο συγκεκριμένο σημείωμα.
Όχι στην κρατικοποίηση του προσφυγικού
Στην σημερινή συγκυρία το ρεύμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κρατική μηχανή.  Αυτό έχει αναγνωριστεί και από υπουργικά χείλη. Το ελληνικό κράτος με την ευρεία έννοια (και οι ΟΤΑ) προφανώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμών που συμβαίνει  από πέρυσι, ακόμη και αν ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ούτε ασφαλώς μπορεί να δοθεί  λύση με προσλήψεις δημοσίων  και δημοτικών υπαλλήλων μικράς διαρκείας (οκτάμηνα κλπ).
Οι μεγάλες ΜΚΟ. Μήπως πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του προσφυγικού;
Η προσφορά των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είναι πραγματικά ανεκτίμητη και αυτό έχει αναγνωριστεί πάλι από υπουργούς. Οι μεγάλες ΜΚΟ της Ελλάδας, αλλά κυρίως του εξωτερικού έχουν δικούς τους πόρους, έχουν μηχανισμό, έχουν εθελοντές, έχουν τεχνογνωσία.  Αυτή είναι η θετική πλευρά.
Ωστόσο δεν έχουν εντοπιότητα, δεν είναι πάντα οικονομικά διαφανείς και δεν μπορούν να βρίσκονται επ’ αόριστον στην περιοχή.  Κυρίως όμως ο εθελοντισμός των μεγάλων ΜΚΟ δεν έχει παράδοση στην Ελλάδα,  είναι αλλοδαπής προέλευσης. Ακόμη κι αν υλοποιείται από ελληνικές ΜΚΟ λειτουργεί μακριά από τοπικές κοινωνίες.  Χωρίς να είναι αυτό υπερβολή, ή προσβολή για το σωτήριο πολλές φορές  έργο που προσφέρουν σε έκτακτες συνθήκες, μπορούμε βασίμως να ισχυριστούμε ότι σε γενικές γραμμές και με πολλές εξαιρέσεις, οι μεγάλες ΜΚΟ λειτουργούν  με «όρους  αγοράς».  Μπορούμε επίσης να ισχυριστούμε ότι, το λειτουργικό κόστος της γραφειοκρατίας των μεγάλων ΜΚΟ, αποτελεί μειονέκτημα και αφαιρεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν στις πραγματικές ανάγκες. Ανταγωνισμός,  αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, αδιαφάνεια, απόσταση από τοπικές κοινωνίες και τοπικές αγορές, σχεδιασμός από μακριά. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν (ίσως όχι πάντα και όχι συνεχώς) ευάλωτες στην κριτική όταν οι τοπικές κοινωνίες διαπιστώνουν ότι κάποιοι που λειτουργούν «επαγγελματικά» αποκτούν πλέον μια σταθερή βάση στην περιοχή τους και λειτουργούν ως ένα «παράλληλο κράτος». Υπάρχει ενδεχόμενο,  αργά ή γρήγορα, οι τοπικές κοινωνίες να μην ανέχονται πλέον μια  τέτοια κατάσταση.
Ο κόσμος των συλλόγων. Η αγνόηση του κοινωνικού κεφαλαίου τους.
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση, ιδίως στον ακαδημαϊκό χώρο. Υπάρχει «κοινωνία πολιτών» στην Ελλάδα; Υπάρχει εθελοντισμός στην Ελλάδα;
Με την έννοια του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» , η απάντηση είναι  «μάλλον όχι».  Ο ευρωπαϊκός εθελοντισμός, ιδίως με την έννοια του διεθνισμού, (προσφορά βοήθειας εκτός συνόρων), είναι μόνο πρόσφατος στην Ελλάδα. Ο εθελοντισμός στην χώρα έχει τοπικά χαρακτηριστικά, είναι η «αγάπη στο χωριό και στη γειτονιά». Αυτός ο εθελοντισμός είναι η συνέχεια των μεγάλων ευεργετών του 19ου αι. που έχτισαν σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, έκανε μεγάλα δημόσια έργα. Σήμερα ο τοπικός εθελοντισμός εξαντλείται στην τήρηση των παραδόσεων, (χοροί, παραδοσιακή μουσική, λαϊκή τέχνη, πανηγύρια, λαογραφικά μουσεία κλπ). Αυτές είναι οι κύριες δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων που αποτελούν ήδη μια άτυπη μορφή κοινωνικής οικονομίας, στο βαθμό που παράγουν τοπικό εισόδημα και συντηρούν κάποιες θέσεις εργασίας.
Τα «μειονεκτήματα» του κόσμου των συλλόγων
·         Είναι συνήθως οικονομικά εξαρτημένοι από δημάρχους για μικροποσά και αυτό τους οδηγεί και σε πολιτική εξάρτηση. Κάποιοι πρόεδροι εξελίσσονται σε  «παρατρεχάμενους τοπικών αρχόντων». Πολλοί  άλλωστε πρόεδροι συλλόγων συνεχίζουν την καριέρα τους ως δημοτικοί σύμβουλοι, εγκαταλείποντας στους συλλόγους. Αυτή η κατάσταση καταργεί την αυτονομία των τοπικών συλλόγων και αναπτύσσει την δυσπιστία των πολιτών και την ιδιώτευση.
·         Δεν έχουν αντιληφθεί οι σύλλογοι την σημασία της προσφοράς τους για την  κοινωνική συνοχή, την δημιουργία τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου, την δημιουργία άτυπης οικονομικής δραστηριότητας.
·         Δεν έχουν αντιληφθεί, δεν έχουν αξιοποιήσει  ακόμη τις τεράστιες και φτηνές δυνατότητες που προσφέρουν το διαδίκτυο, τα social media για την δικτύωση και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Η ενεργοποίηση των συλλόγων
Διαφορετική μπορεί να είναι η εξέλιξη μόνο αν ενεργοποιηθούν οι χιλιάδες μικρές συλλογικότητες και οι εθελοντικές οργανώσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της οικονομικής,  αλλά και της πολιτισμικής κρίσης που βιώνει η χώρα, για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω από την δημιουργία του απαραίτητου κοινωνικού κεφαλαίου για την δημιουργία θέσεων εργασίας και τοπικού εισοδήματος.  Η διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής  κρίσης είναι μια ευκαιρία για τους εξής λόγους.
·        Υπάρχει πολιτική αναγκαιότητα για την διαχείριση της κρίσης αυτής από τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε το κράτος, ούτε οι μεγάλες ΜΚΟ δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναλάβουν το ζήτημα αυτό. Οι τοπικές κοινωνίες είναι κατά προτεραιότητα αρμόδιες να διαχειρίζονται τα τοπικά ζητήματα. Είναι πλέον σαφές ότι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό μετατρέπεται πλέον και σε τοπικό ζήτημα στο βαθμό που οι χώροι συγκέντρωσης έχουν διασπαρθεί εκτός από τα νησιά και στον άξονα Αθήνα – Ειδομένη.
·        Υπάρχουν πόροι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που ως σήμερα καταλήγουν είτε σε αναποτελεσματικές κεντρικά σχεδιασμένες κρατικές πολιτικές, είτε σε μεγάλες ΜΚΟ.  Οι τοπικές κοινωνίες μένουν έξω από το παιχνίδι των πόρων, αλλά και των αρμοδιοτήτων/ευθυνών. Πολλές φορές μάλιστα τα προϊόντα που διατίθενται στα hotspot δεν προέρχονται καν από την τοπική παραγωγή.  Αν οι τοπικές κοινωνίες μείνουν έξω από το παιχνίδι, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούν στον στείρο αρνητισμό που εγκυμονεί κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Έτσι κατασκευάζεται το «αρνητικό κοινωνικό κεφάλαιο» στο βαθμό μάλιστα όπου θα υπερπροβάλλεται  η προσφορά βοήθειας στους αλλοδαπούς, αλλά όχι στους έλληνες που πραγματικά έχουν και αυτοί μεγάλες ανάγκες.
·        Ο κόσμος των συλλόγων μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερες και οικονομικότερες υπηρεσίες γιατί ενσωματώνει εθελοντισμό, άρα η κοινωνική ωφέλεια μεγιστοποιείται.
Τοπικές κοινωνικές συμπράξεις
Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα διαθέτουν εργαλεία για την ενεργοποίηση του κόσμου των  συλλόγων. Οι τοπικές οργανώσεις παίρνουν την πρωτοβουλία για την συγκρότηση μερική ενσωμάτωση μέσω της απασχόλησης όπου υπάρχουν ανάγκες.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργικής ενσωμάτωσης των δομών των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν συνθήκες  γκετοποίησης.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργοποίηση των πολλών τοπικών ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας. Όμως ο κατακερματισμός των μικρών τοπικών φορέων του τρίτου τομέα της οικονομίας, είναι μέγα εμπόδιο για την αποτελεσματικότητα κοινωνικών δράσεων.  
Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν είναι η συγκρότηση τοπικών  κοινωνικών συμπράξεων (clusters) σε επίπεδο Δήμου, στην οποία θα συμμετάσχουν τοπικές ενεργές εθελοντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, κοινωνικές επιχειρήσεις, τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνικοί συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης κλπ.   Το νομικό εργαλείο για τις κοινωνικές συμπράξεις είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Α.Κ., στη λογική των αναπτυξιακών συμπράξεων του ν.4019/11 άρ. 18.  Σκοπός των συγκεκριμένων κοινωνικών συμπράξεων είναι, είτε η προγραμματική συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε η απευθείας ανάληψη  δράσεων και  χρηματοδοτήσεων από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό για την ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών και αγαθών υπό το εξής τετράπτυχο.: «Στέγαση, σίτιση, υγεία, ένταξη».
Στόχος μακροπρόθεσμος είναι η δημιουργική ένταξη των αλλοδαπών  στις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, στην  τοπική κουλτούρα με ομαλό τρόπο. Αν για τους αλλοδαπούς των ανατολικών χωρών της δεκαετίας του 1990 αυτό έγινε άτυπα, το σύγχρονο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα έχει άλλα χαρακτηριστικά και χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, απαιτείται ολοκληρωμένη και δυναμική ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Του Ευάγγελου Σπινθάκη


ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.


Γιατί Διά βίου μάθηση στην Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία;
Η κοινωνική οικονομία σήμερα, παρά την αναγνώριση της σημασίας της από το πολιτικό σύστημα και την Ε.Ε. ελάχιστα η καθόλου δεν διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει, ένα εκπαιδευτικό κενό,  αλλά κυρίως υπάρχει ένα επιμορφωτικό κενό για την δια βίου μάθηση στο πεδίο.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι κατεστημένοι φορείς εκπαίδευσης αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία της αγοράς και του κρατισμού που είναι και οι βασικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα νέα προβλήματα, με παλιά εργαλεία.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι απαιτούμενες δεξιότητες για τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και τους εμπλεκόμενους στον Τρίτο τομέα της Οικονομίας

Α. Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Η Δια Βίου Μάθηση (Δ.Β.Μ) αφορά σε μια συνεχή ανάπτυξη και εκπαίδευση του ατόμου σε νέους δρόμους και για νέους ορίζοντες, για απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και κατάκτηση νέων δρόμων και γνωστικών αντικειμένων.
Περιλαμβάνει την Τυπική Εκπαίδευση, τη Μη Τυπική Εκπαίδευση και την Άτυπη Μάθηση.» (http://www.gsae.edu.gr, 20-5-16)
Α.1.Η Μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα συναντάται κυρίως σε άδηλη μορφή μέσα από παραδοσιακούς θεσμούς αλληλεγγύης όπως τοπικοί σύλλογοι, ενορίες της εκκλησίας και άλλα φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές.

Το Περιεχόμενο του Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας


Με αφορμή το Συνέδριο, παρατίθενται κάποιες σκέψεις για προβληματισμό σχετικά με το εύρος και το περιεχόμενο του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας .
1.     Εννοιολογικοί προσδιορισμοί της Κοινωνικής Οικονομίας
 (Ντούλια Θ. «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», (2015),Οσελότος, Αθήνα σσ 29-30)
Στη σχετική βιβλιογραφία δεν υπάρχει ένας, ευρέως αποδεκτός, ορισμός της Κοινωνικής οικονομίας. Κατ’ αρχήν ο όρος «Κοινωνική οικονομία» αυτομάτως προσδίδει στον τομέα αυτό χαρακτηριστικά τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά. Πράγματι, σύμφωνα με τον Μωϋσίδη Α. «το ζήτημα της Κοινωνικής Οικονομίας είναι πολύ ασαφές και διαφιλονικούμενο ως προς την εννοιολογική, επιστημολογική, ιδεολογική, εφαρμοστική και πολιτική πτυχή του».

ΑΝΑΠΗΡΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Θα ξεκινήσω την ομιλία μου θέτοντας τρεις γενικώς αποδεκτές παραμέτρους για τα θέματα της αναπηρίας στην Ελλάδα σήμερα.

1. Τα θέματα της αναπηρίας αποτελούν ακόμα και σήμερα ταμπού για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Η έλευση ενός παιδιού με αναπηρία στη μέση ελληνική οικογένεια δημιουργεί ακόμα και σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων αρνητική φόρτιση και στεναχώρια.

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Η επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.


Η οικονομική και πολιτιστική κρίση που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια καθιστά πλέον έκδηλη και άμεσα ορατή την παρουσία κάποιων «ειδικών» ομάδων πληθυσμού οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης ή ένταξης. Η πολιτεία όπως όλοι γνωρίζουμε στα πλαίσια της αντιμετώπισης των προαναφερόμενων κοινωνικών προβλημάτων ψήφισε τον νόμο 4019/11 - περί ιδρύσεως Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα


Λέξεις κλειδιά: Εκπαίδευση,  Αειφορία, Αειφόρος Ανάπτυξη, νεανική επιχειρηματικότητα, κοινωνική οικονομία, κοινωνικές επιχειρήσεις

Εισαγωγή
Ο μορφωτικός οργανισμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δηλ. η UNESCO, μετά τη λήξη της «Δεκαετίας της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)» δείχνει να ανησυχεί βαθιά για τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής και καλεί (απεγνωσμένα θα έλεγα) σε μια παγκόσμια κινητοποίηση προς την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στην πρόταση για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης –(Π.Π.Δ.)  (UNESCO General Conference 37/ 2013) αναφέρει: «Η Αειφόρος Ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές συμφωνίες, οικονομικά κίνητρα ή τεχνολογικές λύσεις. Απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που σκεπτόμαστε και δρούμε. Η εκπαίδευση παίζει καίριο ρόλο στην επέλευση αυτής της αλλαγής».  Ο σκοπός του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης (GAP) είναι να δημιουργήσει και να αναβαθμίσει δράσεις σε όλα τα επίπεδα και τις περιοχές της εκπαίδευσης και της μάθησης, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την αειφόρο ανάπτυξη».

Πρόταση αναδιοργάνωσης των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων


Οι δημοτικές δομές παιδείας του Δήμου Αθηναίων

Περιγραφή

Οι 7 Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας και οι 14 Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες καλύπτουν τις 7 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων και αναλυτικά έχουν ως εξής:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Στην εισήγηση για τους «Εναλλακτικούς Τρόπους Χρηματοδότησης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων» θα αναφερθούμε στα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία» που θα πρέπει να είναι στη διάθεση των κοινωνικών επιχειρηματιών, εκτός των κρατικών επιδοτήσεων, των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και των μορφών δανεισμού συμπεριλαμβανομένων των μικροπιστώσεων. Επειδή τα τελευταία, είναι πιο ώριμα στην εφαρμογή τους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα αναφερθούμε, τα ονομάζουμε «Εναλλακτικά», καθώς έρχονται να πλαισιώσουν τα πιο «παραδοσιακά», αλλά και να εξελιχθούν ως προς την εφαρμογή τους και να τυποποιηθούν. Η εξέλιξή τους είναι πιο αργή, διότι δεν ελέγχονται κεντρικά, αλλά είναι προϊόν μιας «κοινωνικής συμφωνίας», κάτι που τα κάνει πιο σύνθετα και ‘εξωτικά’, ειδικά για τη χώρα μας.


Πολιτισμός -Τουρισμός και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα


«Πρέπει να οργανώσουμε τον τουρισμό έτσι ώστε να μην είναι μόνον μια καλή εμπορική δοσοληψία, αλλά και μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας πιο καλλιεργημένος και ειρηνικός κόσμος».
A.Haulot, π.Πρόεδρος Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Η Καινοτομία ως εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στο χώρο της Υγείας



Διαχρονικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Τα τελευταία χρόνια δε, με την ανάπτυξη ελαφρών φορητών συσκευών με ανοιχτή αρχιτεκτονική, όπως κινητά τηλέφωνα και tablets, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, είτε αμιγώς ψηφιακές ή υβριδικές, αναπτύσσονται και εξελίσσονται κυριολεκτικά σε εβδομαδιαία βάση. Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεφροντίδας, ψηφιακά βιβλιάρια υγείας, εφαρμογές διαιτολογίας, γυμναστικής, ακόμη και μέτρησης ζωτικών σημείων, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο και μπορούμε με ασφάλεια να εκτιμήσουμε, πως η παρουσία τους διαρκώς θα ισχυροποιείται, τόσο σε αριθμό, όσο και σε δυνατότητες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-


Κοινωνικές επιχειρήσεις και κοινωνική οικονομία είναι οι οδηγοί της αλλαγής που λειτουργούν βάσει των βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις καλούνται  να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις, και  οικονομικά δημοκρατικά  μοντέλα ή πρακτικές για την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων με επιχειρηματικό τρόπο για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή. Οι οικονομικές δραστηριότητές τους θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένων ιδίως της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των μειονεκτούντων και των αποκλεισμένων, των κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος, τη μείωση των εκπομπών και των αποβλήτων ή την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Β ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Το κρίσιμο κοινωνικό πεδίο του Εθελοντισμού και των Εθνικοτοπικών Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, μέσα από μια εκσυγχρονισμένη οπτική προσαρμοσμένη στις επιτακτικές ανάγκες που η κρίση έχει αναδείξει, να συμβάλλει στην δημιουργία μιας σύγχρονης κινητήριας δύναμης Συνεργατισμού στην οικονομία ‘από τα κάτω’, συγκροτώντας δομές στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, μέσα από περιφερειακές  και τοπικές ‘Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις’, με στόχο την προσφορά αποτελεσματικότερων λύσεων στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πάντειο Πανεπιστήμιο 10-11-12 Ιουνίου 2016

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, θα Θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές για το πρώτο ανοικτό συνέδριο της κοινωνίας πολιτών, για την κοινωνική οικονομία.

Όλους όσους  μας έδωσαν αυτή τη μοναδική δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά  ένα τέτοιο συνέδριο ενοποίησης του χώρου.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Αφίσα Συνεδρίου Κοινωνικής Οικονομίας


Πρόγραμμα Ανοικτού Συνεδρίου Κοινωνικής Οικονομίας


Σας προσκαλούμε στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Ιουνίου 2016 στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο.

Για την εγγραφή σας παρακαλώ ακολουθήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://synedriokalo.gr/

Ραδιοφωνικό σποτ συνεδρίου https://youtu.be/bKo-5Ry5Pig

Η Κοινωνική Οικονομία "άλλοθι" για διαφορετικότητες


ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  
Στο συνέδριό μας θα μιλήσουμε και θα εξετάσουμε κυρίως τους θεσμούς που καθορίζουν την κοινωνική οικονομία.

Θα εξετάσουμε το όλον και δεν θα περιοριστούμε στο μέρος. Θα εξετάσουμε το «δάσος’ όπως εξετάζουμε ένα οικοσύστημα και όχι μόνο το «δέντρο».

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η Κοινωνική Οικονομία και ο ρόλος των δημόσιων πολιτικών



Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σημαντική ιδιομορφία σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας σε άλλες χώρες και άλλες εποχές: η Κοινωνική Οικονομία δεν μπορεί να αποτελέσει ένα σύνολο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως συνέβει κατά κανόνα στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, αλλά πρέπει αντίθετα να επιδιώξει να αναλάβει έναν πρωταρχικό ρόλο για την ανασυγκρότηση της χώρας, συνυπάρχοντας με έναν καπιταλιστικό τομέα έντονα εξασθενισμένο. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι συνάρτηση της ισχύος του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά της αδυναμίας του καπιταλιστικού τομέα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ για την ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η συμμετοχή μου στο 1ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω εκπροσωπώντας τους "Δρόμους της Ελιάς", παγκόσμια πολιτιστική Διαδρομή της UNESCO και πρώτη ελληνική ‘Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική οικονομία


Αγαπητοί σύνεδροι καλημέρα σας,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος  και ευχαριστημένος ως ενεργός πολίτης και μέλος της ΠΕΣΚΟ, γιατί καταφέραμε  να φθάσουμε στην διοργάνωση του 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ για την Κοινωνική Οικονομία με αποκλειστικό οργανωτή τη Κοινωνία των Πολιτών. Η διοργάνωση  δε αυτή του συνεδρίου μας, αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί διεξάγεται σε χρόνο στον οποίο η οικονομική, κοινωνική και  πολιτική κρίση της πατρίδας μας, βρίσκονται στο ύψιστο σημείο και έτσι οι αξίες και τα οφέλη  των εφαρμογών της Κοινωνικής Οικονομίας είναι επίκαιρα όσο ποτέ και  θα πρέπει να έχουν  την μέγιστη εφαρμογή και  απορροφητικότητα, οι προτάσεις και οι δράσεις που θα ακουστούν στις εργασίες του Συνεδρίου. Τώρα όμως που την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία  προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε  όλοι μαζί και καθένας χωριστά, φοβάμαι με αιχμή του δόρατος τη Δημόσια Διοίκηση θα προσπαθήσουμε όλοι μας να αποκομίσουμε ίδιο όφελος και σε βραχύ χρονικό αντί να πλησιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 10% παραγωγής προϊόντος, να μηδενίσουμε και το 1% που παράγεται σήμερα.

Σχολικές Κοινότητες


Σε μια κοινωνία που όλα γύρω μοιάζουν να καταρρέουν, όλοι αναζητούμε σταθερές δομές που θα μας προσφέρουν αφενός ασφάλεια και αφετέρου ένα πεδίο δράσης και δημιουργίας.
            Το ερώτημα που αναδύεται όμως είναι το εξής: τι γίνεται αν τέτοιες δομές δεν υπάρχουν πια;  Και ακολουθούν μια σειρά από προβληματισμούς και ερωτήματα. Σε ένα νοσηρό οργανισμό με «πολυοργανική» βλάβη, όπως η σημερινή κοινωνία, τί ελπίδες επιβίωσης έχει μια τέτοια δομή; Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της;  Πως μπορεί να υλοποιηθεί; Με ποια κίνητρα; Και πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα.

Οι ίδιοι οι Τριπολίτες επενδύουν και αναλαμβάνουν το Έργο Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων τους

<<ΑΡΚΑΔΙΚΗ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  Α.Ε.>>
Τοπική εταιρεία Πολυμετοχικής – Κοινωνικής Βάσης

ΠΡΟΤΑΣΗ εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το Δήμο Τρίπολης
για την ανάληψη της Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων
Σύμπραξη Δημοτικού – Κοινωνικού Τομέα (Σ.Δη.Κοι.Τ.)
Κοινωνική Διαχείριση – Δημοτικός Έλεγχος

Στην Τρίπολη έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από τον Απρίλιο 2013 η εταιρεία <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>>, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΔΑΣΑ) με θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης και Όραμα : την Μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, την Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών, τη Διαλογή των παραγόμενων αποβλήτων/υλικών στην Πηγή, την Ανακύκλωση των χρήσιμων υλικών, την Κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και την υγειονομική Διάθεση /Ταφή των υπολειμμάτων. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα κοινωνικής βάσης και κοινωνικής οικονομίας με έντονο τον χαρακτήρα της εντοπιότητας : στη μεγάλη πλειοψηφία οι 72 τον αριθμό μέτοχοι είναι δημότες του Δήμου Τρίπολης, ενώ σχεδόν όλοι τους είναι αρκάδες στην καταγωγή.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ


Η σημερινή επικαιρότητα τoυ κοινοτισμού, δεν αποτελεί παρά την αναπόφευκτη συνέπεια της κατάρρευσης τoυ υπαρκτού κρατικού σοσιαλισμού και της οικονομικής και οικολογικής αποτυχίας τoυ υπαρκτού καπιταλισμού.

Το μοντέλο της Κοινωνικής Οικονομίας ως νέα πολιτική πρόταση

Το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο προσδιορίζεται εννοιολογικά η έννοια της Κοινωνικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας στη χώρα μας, , που αντιγράφει το πρότυπο του γαλλικού μοντέλου κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας, το εισάγει ο   ν.  4019/2011.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τι είναι κοινωνική οικονομία και τι μπορεί να κάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη φτώχειας



Κοινωνική οικονομία είναι ο παραγωγικός μη κερδοσκοπικός τομέας της οικονομίας, χωρίς μεσάζοντες, που αμείβει την εργασία.
Χωρίς κέρδος για το  χρηματικό  κεφάλαιο  που επενδύει κυρίως το κοινωνικό κεφάλαιο με τη μορφή του συνεργατισμού, εξυπηρετώντας εργασιακούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

«ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΓΙΑ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τo κράτος και η αγορά όχι μόνο δεν στηρίζουν την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα αλλά προσπαθούν να υφαρπάζουν με κάθε τρόπο τον ρόλο της και τους πόρους που προορίζονται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας.